Log ind | PCguru - Hjælp til det med computeren

12. september 2005

Konkrete “regler”, netikette

Eller gode råd, om man vil:

 1. Indled svar med Re: og ikke SV: eller Vedr.: eller noget helt fjerde…Hvis din newsreader ikke kan klare det automatisk, som den bør, så er det dit ansvar at få det rettet, før du trykker på send.
 2. Svar under det, du svarer på, ikke over. Svar kommer efter spørgsmål i alt andet end Jeopardy.
 3. Klip det bort, du ikke svarer på.
 4. Vælg gruppe med omhu.
 5. Alle grupper har en fundats, et skrift, der beskriver, hvad nyhedsgruppen er beregnet til. Læs dem og bliv klogere. Mange grupper har en faq (frequently asked questions), eller oss på dansk (ofte stillede spørgsmål), hvis der er en sådan, læs den og bliv klogere. Du finder disse oplysninger på usenet.dk.
 6. Før du spørger skal du sikre dig, at der ikke allerede er spurgt om og svaret på det samme et utal af gange.
 7. Vælg en sigende titel(subject) til dit originale indlæg. “HHHHJJJJÆÆÆLLLPPPP!!!???” er ikke en sigende titel.
 8. Tekst med udelukkende store bogstaver regnes for utidigt råberi, ligesom umotiverede ophobninger af udråbstegn og spørgsmålstegn skaber unødig støj.
 9. Hvis du er nødt til at spørge om det samme i flere grupper, så krydspost. Men overvej lige, om du også virkelig er nødt til at spørge om det samme i flere grupper først.
 10. Krydspost ikke for at gøre så mange som muligt opmærksom på din eksistens.
 11. Post aldrig køb/salg indlæg i debatgrupperne.
 12. Vær forsigtig med at anvende ironi og sarkasme i dine indlæg. Glimtet i øjet og smilet fremgår ikke af en tekstmeddelelse. Hvis du absolut skal være ironisk, så marker det lige. Evt. med en smiley.
 13. Overdriv ikke anvendelsen af smileys.
 14. Hvis du er vred, så vent lige 10 minutter, og læs dit indlæg igen inden du evt. sender det.
 15. Hvis du er under indflydelse af bevidsthedsudvidende eller -indskrænkende stoffer, hold dig væk fra nyhedsgrupperne.
 16. Hvis du ser dig alvorligt sur på en deltager i en nyhedsgruppe, så sluk lige PC’en og lav noget andet resten af dagen. Du bruger muligvis for meget tid i cyberspace.
 17. Fodr aldrig en troll, brug dit kill-filter, hvis der er nogen, der irriterer dig, så naturen truer med at gå ud over optugtelsen.
 18. Send kun indlæg i ren tekst uden vedhæftede filer.
 19. Gør dit bedste for at dit eget indlæg er så velformuleret og letlæst som muligt, men undlad i øvrigt at kommentere andres stavefejl, klodsede formuleringer mv. Ordblinde og folk med andre evner end lige evnen til at formulere sig skriftligt har også lov til at være med.
 20. Brug så vidt muligt en newsreader frem for diverse web-interfaces.

Skulle du komme til at “overtræde” nogle af de ovenstående “regler”, og skulle det blive påtalt, er der ingen grund til at grave sig ned eller tage afsked med usenet for evigt. En almindelig undskyldning samt et løfte om at passe bedre på i fremtiden vil som oftest kunne gøre det. Alle har været newbies en gang!

Et svar til “Konkrete “regler”, netikette”

 1. [...] anbefalinger om netfærdsel, som andre har fundet på, og ved at lægge serverplads til dem. De ligger der endnu, men de er skrevet før både FaceBook, YouTube og LinkedIn og virker nok en anelse antikverede [...]